maandag 21 juli 2008

Salamat makan!



We hebben al een tijdje een nieuwe kok aanboord... een goeie kok. Dit is het soort kok wat niet alleen kookt omdat hij er voor betaald krijgt maar ook omdat hij het leuk vindt. Het soort dat geen diepvriesfriet gebruikt, maar zelf z'n patat snijdt uit verse aardappelen.



Hij maakt ook iedere dag verse sambal voor de Indonesische bemanning. De bemanning moet hierdoor iedere dag weer een moeilijke keuze maken: de sambal schijnt goddelijk te smaken, maar ook zo godsgruwelijk scherp te zijn dat het moeilijk is het te eten. Als de Indonesiërs na het eten extra zweten dan hebben ze het nog moeilijk met de gevolgen van de sambal ;-)

Toch blijft het mooi om te zien hoe 3 nationaliteiten (Nederlanders, Indonesiërs, Oekraïners) bij elkaar zijn gegooid aanboord van het schip en dat ze eigenlijk weinig weten van elkaar eetgewoontes.


Zo krijgen we, ondanks dat het hier zelfs 's nachts nooit kouder wordt dan 32°C, nogsteeds af en toe stamppot andijvie op tafel, uiteraard geserveerd met een gebakken speklap. Omdat de kok altijd extra groente serveert krijgen we er dan rode bieten bij. Mooie combinatie :-)


Ook krijgen we nog regelmatig erwtensoep op tafel, maar in verband met de warmte is die ernstig verdund zodat we extra vocht binnen krijgen. De erwtensoep wordt nog altijd gevolgd door pannenkoeken, maar de vulling daarvan loopt uit een. Zo kregen we laatst geen spek op de pannenkoeken, maar stukjes kip en ananas! En, zo zag ik laatst, bij de Indonesiërs is koude pannenkoek met pindakaas een geliefde combinatie.


De Oekraïners keken elkaar laatst vertwijfeld aan toen er een schaal kroepoek op tafel stond voor bij de nasi. Na enig onderling overleg werd kennelijk besloten dat kroepoek bij de soep hoorde, want de mannen pakte stukjes kroepoek en verkruimelden die in de soep.


Toch spannen de Indonesiërs wat mij betreft de kroon met de volgende combinatie: Rijst + Erwtensoep + Frikadel. Alle drie in één soepbord, goed mengen en eten maar! :-|

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ha joep, ben benieuwd wat je weer als eerste wilt eten als je thuis bent! xxmam

Anoniem zei

Hahaha geweldig!
Ethiopie was trouwens helemaal super leuk!!! Daar hebben ze juist weer geen vreemde eetgewoontes, ze eten er gewoon drie keer per dag injera (soort zurige pannekoek met prakjes erbij). Vind ik helemaal niet erg, superlekker, maar z ekijken juist de toeristen vreemd aan. Soep of een vis in zn geheel, dat eet je niet als ethiopier.
De waarde van warm eten is daar ook niet echt doorgedrongen, koude spaghetti koude aardappelen en zo;)
Maar goed was leuk verder daar. En volgende week nog een week surfen op Fuerteventura met Wjoega:D Heb er zo een zin in! Hoop niet dta ikje thuiskomst mis dan!
Zet hem op nog even die laatste weken hoor! KUs

Anoniem zei

Ik zeg dat lijkt me
JAMMIE, JAMMIE
GROET, DE MAN VAN STAAL